Mladi kreiraju promene

19/01/2018

Stefan Ivanišević, već godinu i po dana ide na SOFA aktivnosti, a od nedavno je postao i član SOFA udruženja. Svoje mesto pronašao je u timu za sport, a za ovaj korak odlučio se u želji da probudi mlade i pokaže im zašto je važno baviti se sportom. 

Na vratima se pojavio na prvi pogled povučen dečko, iako je njegov osmeh stvarao sasvim drugačiju sliku. Bilo je teško voditi razgovor sa njim, jer on nije poput većine – socijalno konstruisanih. Drugačijih je interesovanja, shvatanja i ciljeva. Upravo takve individue čine društvo bogatijim i lepšim.

Stefan ne voli filmove, ali uživa čitajući ruske klasike. Zanimaju ga svetske aktuelnosti i svoj život ne zamišlja nigde drugde, no u Srbiji. Mišljenja je da bi mogao da vidiš sve lepote sveta, prvo treba dobro da upoznaš svoju zemlju. Odatle, verovatno i proističe sklonost koju gaji prema prirodi. Ekološki je aktivista i nema razumevanja prema ljudima koji ne poštuju prirodu koja je upravo i najvažnija za njihovo postojanje.

Upisao je Elektrotehnički fakultet kao izazov. Pa svi su govorili da je to najteži faks, ja volim tu materiju i nekako sam baš želeo da vidim da li je stvarno tako kako govore. U njegovom slučaju, ispostavilo se da nije, sada je već na master studijama. Zaljubljenik u teoriju i istraživanje, svoje slobodno vreme najčešće provodi proučavajući, ali za sport  uvek pronađe vreme. Uopšte nije teško uskladiti svakodnevne aktivnosti i sport. Sve je u dobrom planu i njegovom pridržavanju, a toliko dugujemo sebi. Iako živimo u potrošačkom društvu, Stefan ne smatra da novac može baš sve da kupi. Novac nije merilo uspeha, jer ako bismo trasirali svoj put plaćajući i ako bi nam on značio samo kroz novac, to bi za čoveka moglo da bude sasvim deprimirajuće jer nije uspeo na moralan način. Postojanje ovakvog udruženja kao što je SOFA je veoma važno, jer je pristupačno svima.

Kroz sport je stekao mnogo kontakata, a neka su prerasla u prava prijateljstva. Kao poseban značaj sporta ističe mogućnost  spoznaje sebe samog. Baveći se sportom čovek pre svega upoznaje i postaje svesniji svoje ličnosti. Za Sofa aktivnosti je čuo pre godinu i po dana, kada je i počeo da ih koristi. Prvobitno je išao u teretanu i na plivanje, ali najlepše uspomene nosi sa aktivnosti na Adi. Volim prirodu i zato mi je najviše prijalo, mogao sam po ceo dan da provedem tamo i da radim šta poželim. Tada sam i upoznao svoje kolege iz tima i odlučio da postanem deo ove priče.

Istinsku sreću oseća kada može da pomogne drugima, a upravo u ovim godinama je to najviše i moguće, kako on ističe. Studenti mogu da imaju veliki uticaj na promene zato što poseduju najveću moć i energiju, stoga je važno da je i koristimo, radeći na podizanju svesti kod drugih i kreiranju pozitivnih promena. 

Nedelju voli da provede  na Zavodu, sa prijateljima na badmintonu, no njegova ekipa sa plivanja mu često zamera da ih zapostavlja, pa tako Stefan mora da balansira između njih, dok ne odluče da se svi zajedno okupe na nekoj od aktivnosti.

Nikada nije imao idola, oduvek sam se trudio da ne imitiram druge i da sam sebi budem uzor. Želja mu je da se oproba u hokeju i voleo bi da se zimski sportovi više poštuju kod nas.

Značajno je imati ovakvu osobu u timu, a pre svega u društvu. Malo je danas takvih, onih koji mogu i žele da vide i kreiraju pozitivne promene.

Autor: Maria Petrović