Doručak za naporan dan

21/04/2017

Znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana i to je sa razlogom. Od toga šta doručkujemo, u koje vreme i u kolikoj količini, zavisi naša ishrana za ostatak dana. Za naporan i aktivan dan je potrebno puno energije i zato preskakanje doručka nikako ne dolazi u obzir. Ujutru se namirnice lakše i brže vare, jer je naš metabolizam brži i bolje je pojesti nešto „teže“. Treba jesti u prvom satu, najkasnije dva posle buđenja. Jači doručak će nas držati sitim duže vreme, do sledećeg obroka. On nam služi kao osnova i zato će nas svaki sledeći obork biti manji. Doručak bi trebalo da predstavlja kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti. Poželjno je da doručak bude obiman, ali i zdrav.

U zavisnosti od naših preferencija može se napraviti odličan izbor namirnica za doručak. Trudite se da uvek koristite proizvode sa manjom količinom masti, integralni umesto belog hleba ukoliko želite baš zdrav doručak. Doručak je posebno bitan za one koji vode računa o svojoj ishrani ili žele da izgube koji kilogram. Bolje je jesti više ujutru, kada organizam brže vari, nego se pretovariti uveče, kao što svi to obično radimo.

Zdrav doručak

Omlet sa povrćem je dobar primer zdravog doručka uz integralni ili ražani hleb i jogurt. Ljubitelji sendviča isto mogu uživati u zdravom obroku. Istostirajte hleb, kako bi bio ukusniji i možete dodati namirnice koje vama najviše odgovaraju.  Naš predlog je da stavite malo putera, zatim ćureću šunku i parčiće avokada ili nekog povrća po izboru. Uz to možete da popijete čašu jogurta ili ceđenu pomorandžu. I eto ga, zdrav i hranljiv doručak.

Zdrav doručak

Ukoliko neko više voli da se malo zasladi i jede voće ujutru, imamo predloge i za njih. Probajte integralni tost sa puterom od kikirikija ili medom i dodajte iseckane banane. Možete dodati mleko sa manjom količinom mlečne masti uz to. Ovsene pahuljice su isto hranljiv sastojak koji možete da iskoristite za doručak. Pomešajte ih sa grčkim jogurtom, sačekajte da odstoje par minuta i zatim dodajte voće po izboru.

Ovo su samo neki od predloga za doručak, uvek možete da ih kombinujete i menjate u toku nedelje. Izdvojite vreme ujutru za vaš doručak, pažljivo birajte namirnice i vaše telo će vam biti zahvalno!

Autor: Tina Skenderoski